FİİLER KONU TESTİ 5

988

1. Aşağıdakilerden hangisinde verilen cümle, ayraç içindeki kipin anlamını karşılamamaktadır?

A Üzüntüler paylaşıldıkça azalır, sevinçler paylaşıldıkça çoğalır. (Geniş Zaman)

B) Askerler komutanın anlattıklarını sessizce dinlemede. (Şimdiki Zaman)

C) Başarılı Olmak için annenin sözlerini dinlemelisin. (Gereklilik)

D )Öğrenciler bu seneki sınava çok ciddi hazırlandı. (Görülen Geçmiş Zaman)

E) Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethettikten sonra “Sultan-ı Berru Bahr” diye anılmaya başlanmış. (Bilinen Geçmiş Zaman)

 

2. Aşağıdakilerden cümlelerden hangisinin yüklemi emir kipiyle çekimlenmiştir?

A) Osmanlı Beyliği’nin kuruluşu ile ilgili bilgi için Ahmedi’nin “İskendername” adlı eserini okuyun.

B) Yarın bizde toplanıp sohbet edelim.

C) Biraz hızlı yürüsem derse vaktinde yetişirim.

D) Bugün İngilizce çalışalım.

E)İstanbul’a gidersen Kanlıca’dan bana yoğurt al.

 

3. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük, türü bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) Bu dönemde öğrencileri üzen, ders değil, virüstü.

B) Dostluklarda tarafların en çok istediği şey güvendi.

C) Ailesiyle bir süre küs kaldıktan sonra barıştı.

D) Koronavirüs salgının aşısı son derece önemli bir buluştu.

E) O, anlattıkları ve yazdıklarıyla okuyucusuna oldukça keyif veren bir yazardı.

 

I.Oluş fiilleri: kızarmak, zayıflamak, yorulmak, uzamak, oturmak

II.İş(Kılış) fiilleri: gülmek, atmak, sormak, bilmek, dinlemek

III.Durum fiilleri: dinlenmek, gülmek, oturmak, silmek, çıkmak

4. Yukarıda oluş, iş ve durum fiillerine örnekler verilmiştir.Aşağıdakilerden hangisinde yanlış örnekler sırasıyla gösterilmiştir?

I.                  II.             III.

A) zayıflamak –  atmak  – gülmek

B) oturmak – gülmek  – silmek

C) kızarmak –  gülmek  – -dinlemek

D) yorulmak – bilmek çıkmak

E) oturmak – gülmek – dinlenmek

 

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde, eylem şart kipindedir?

A) Biraz hızlı yürüsem derse vaktinde yetişirim.

B) Arkadaşlarına bu şekilde davranmamalısın.

C) Reşat Nuri’nin, Çalıkuşu adlı eserini okumalısın.

D) Bu yaz Cengiz Aytmatov’un, tüm eserlerini okuyalım.

E) Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde anlam kayması yoktur?

 A) Kardeşim her öğlen sahile gidip yarım saat yürüyüş yapıyor.

B) Öğrenciler, sınıfın penceresinden hafif hafif yağan yağmuru izliyor.

C) Edebiyat Öğretmenimiz sıcak bir yaz gününde küçük bir köyde hayata gözlerini açıyor.

D) Annem, arkadaşlarıyla beraber bu Pazar pikniğe gidiyor.

E) Mahalledeki tüm çocuklar her akşam bu sokakta toplanıyor.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem haber hem dilek kipiyle çekimlenmiş eylem vardır?

A) Yine bir şey yapabildim diyemem hatırana.

B) Vurulmuş tertemiz alnından uzanmış yatıyor.

C) “Gömelim gel seni tarihe” desem, sığmazsın.

D) Yazılılar halkında birkaç şey söyledi ve gitti.

E) Rûhumun senden İlâhî şudur ancak emeli.

 

8. Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi çekimli fiil değildir?

A) Yerden yedi kat arşa kanatlandık.

B) Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik.

C) Cennette bugün gülleri açmış görürüz.

D) Bin atlı, akınlarda çocuklar gibi şendik.

E) Balkondaki tarhana 2 günde kurudu.

 

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yüklem, gereklilik kipindedir?

A) Çoçukları daha fazla rahatsız etmeyin.

B) Ödevlerinizi zamanında yapınız.

C) Erken kalkarsanız yola erken çıkmış oluruz.

D) Otobüs yolculuğumuz tam on saat sürdü.

E) Öğrencilerin sorunlarına çözümler üretmelisiniz.

 

10. Aşağıdakilerin hangisinde yüklem kılış fiili değildir?

A) Elindeki taşı cama doğru fırlattı.

B) Dün gece erkenden uyumuşum.

C) Telefondaki lekeleri ıslak mendille sildi.

D) Öğretmen bize kitap okudu.

E) Öğrenciler, öğretmenin sorduğu tüm soruları bildi.

 

Ey sürüden arkaya kalmış yiğit!

Arkadaşın gitti, yetiş sen de git.

Bak ne diyor, cedd-i şehidin, işit:

Durma git evladım, uğurlar ola!

11. Bu dizelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) I.Gelecek zaman kipiyle çekimlenmiş eylem kullanılmıştır.

B) II.Gereklilik kipiyle çekimlenmiş filler vardır.

C) III.Öğrenilen geçmiş zamanla çekimlenmiş fiil vardır.

D) IV.Durum ve iş(kılış) eyleminin örneği yoktur.

E) V.Şimdiki zaman kipiyle çekimlenmiş fiil kullanılmıştır.

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil farklı bir kiple çekimlenmiştir?

A) Pikniğe bizimle belki sen de gelirsin.

B) Çocular bizi kapının önünde beklesin.

C) Bu belgeyi daha iyi araştırsın.

D) Kardeşiniz parayı yarın mutlaka getirsin.

E) Sizinkiler, dolapları daha fazla kurcalamasın.

 

Mehmed’im, sevinin, başlar yüksekte!

Ölsek de sevinin, eve dönsek de!

Sanma bu tekerlek kalır tümsekte!

Yarın, elbet bizim, elbet bizimdir!

Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir!

13. Yukarıdaki  dizelerde aşağıda verilen kiplerden hangisiyle çekimlenmiş bir fiil vardır?

A) Gereklilik kipi

B) İstek kipi

C) Şart(koşul) kipi

D) Gelecek zaman kipi

E) Şart birleşik zaman kipi

 

Ben sana mecburum bilemezsin

Adını mıh gibi aklımda tutuyorum

Büyüdükçe büyüyor gözlerin

Ben sana mecburum bilemezsin

İçimi seninle ısıtıyorum.

14. Yukarıdaki dizelerde kaç tane çekimli fiil vardır?

A)7               B)6               C)5               D)4               E)3

 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem kılış, oluş ya da durum bildirmemektedir?

A) Önceliğimiz öğrencilere saygının ne olduğunu anlatmaya çalışmaktır.

B) Hırsızlar bankadan çok miktarda para çalmış.

C) Öğretmenin yaptığı espriyi tüm sınıf katıla katıla güldük.

D) Ekmek poşetinin ağzını açık unuttuğum için ekmekler bayatlamış.

E) Bugün okula biraz geç kaldım.

 

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde zaman(anlam) kayması vardır?

A) Boş zamanlarımızda kitap okuruz.

B) Belletmen, öğrencileri her sabah aynı saatte uyandırır.

C) Yarın sinemaya bizimle müdür de geliyor.

D) Buralarda havalar biraz erken ısınır.

E) Çocuklarla ilgili işlemlere bu birim bakar.

 

17. Aşağıdaki dizelerin hangisinde haber ve dilek kipleriyle çekimlenmiş eylemler vardır?

A) Vakit yaklaşıyor toparlan ahbap

Yarın bir gün bu meydanda talan var.

B )Sular sarardı, yüzün perde perde solmakta

Kızıl havaları seyret ki akşam olmakta.

C) Ah çekerim yüzüne her bakışta

Bir kırgınlık var o bakışta

D) Şair neden gam çeker?

Şiir yaratmak için.

E) Yavaş yavaş sallanıyor

Yapraklar ağaçlarda.

 

El çek tabib el çek yaram üstünden

Sen benim derdime deva bilmezsin

Lokman Hekim gelse bulunmaz çâre

Yaram yürektedir sarabilmezsin.

18. Yukarıdaki dizelerde aşağıdakilerden hangisi vardır?

A) Gelecek Zaman kipi

B) Emir kipi

C) Duyulan Geçmiş Zaman

D) Gereklilik kipi

E) İstek kipi

 

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem kullanılmıştır?

A) Bu akşam yemek yemek istemiyorum.

B) Ama insanlar bununla yetinmez.

C) Doğada bulunmayan nesneler yapmaya başlar.

D) Olanı biteni müdüre detaylı şekilde anlatmalısınız.

E) Yemin töreninde duygulu anlar yaşandı.

 

20. Filler bildirdikleri anlamlara göre kılış, durum ve oluş gibi isimlerle anılır.

Aşağıdakilerden hangisinde eylemin bildirdiği anlam, ayraç içindeki açıklamayla uyuşmamaktadır?

A) Eve girer girmez çantasını bir kenara fırlattı.(kılış)

B) Öğrencilerle birlikte okulun her yerine ağaç diktik.(kılış)

C) Her sabah okula yürüyerek gidiyor.(kılış)

D) Rıza her sabah okula geç geliyor.(durum)

E) Okuldaki bazı öğretmenler iyice yaşlandı.(oluş)

 

21. Aşağıdakilerin hangisinde ek eylem farklı görevdedir?

A) Aylardır tam tarifini yapamadığım bir kırgınlık içindeyim.

B) Herkesin heyecanla beklediği dizi yarın gösterime girecekmiş.

C) Tarihi kalenin karşısındaki ahşap ev, oldukça ilgi çekiciydi.

D) En büyük isteği, huzur içinde çalışacağı bir işinin olmasıymış.

E) Aldığım pantolonlardan bazılarının cepleri yırtıktı

 

Cevap Anahtarı: 1.E         2.A         3.C         4.B         5.A         6.B         7.C         8.D         9.E         10.B       11.E               12.A       13.C       14.D      15.A       16.C       17.B       18.B       19.D      20.C       21.B

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz